Assalamualaikum
Speedy chef mmg terbaik!
1st time sy kat dapur sorg2 membaking,debor + excited.
Gara gara speedy chef..sy berani melawan perasaan debor ni.
Alhamdulillah. 1st time juga buat PAVLOVA CINTA HATI.
Walaupun pavlova jadi gebu,tp apakan daya. Whipping cream sy x menjadi,kemungkinan xcukup sejuk time pukul & terlebih speed (*nama pun speedy chef) hehe.
Its okay. Jumpa Kegagalan sebelum jumpa kejayaan.
đź’•pavlova cinta hatiđź’•
bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cup gula kastor(1 midget tupperware)
1/2 cup tepung jagung(1/2 midget tupperware)
2 tsp cuka(1cm midget tupperware)
250ml whipping cream
1 tsp esen vanila(1 cm midget tupperware)
Cara-cara
1.putarkan putih telur menggunakan speedy chef sehingga berbuih,kemudian masukkan gula dan kembali putar sehingga gebu(*boleh test tgk jatuh atas kepala or tak)
2.masukkan tepung jagung & cuka ; gaul menggunakan spatula dgn cara balikkan shj(jangan lama.kejap aje)
3.isi semua pavlova atas kertas minyak & bakar selama 60-75minit dengan suhu 150°c,api atas bawah.
*boleh juga kalau nak buat dlm paper cup
4.sementara bakar,pukul whipping cream yg sejuk.
tips:double kan bekas speedy chef, isi ais luar bekas speedy chef,pukul whipping cream hingga kembang.sejuk cepat kembang.
5.setelah siap semuanya, hiaskan pavlova dgn whipping cream & buah2an yg masam(*strawberry,kiwi,anggur,oren)
siap! Sy x dan nak snap..sbb whipping cream x cantik.insha allah next time okay.
Berminat dgn speedy chef?
wassap 0176891480
No comments:
Post a Comment